20 Ağustos 2009 Perşembe

Web 3.0 'e geçiş





Web teknolojileri uzun süredir gelişmeye devam ediyor .

Herşey HTML dili ile başladı diyebiliriz. <> tag mantığı ile yazılan ilk dillerden olan HTML ile yapılan sadece bilgi verebilen static web sitelerine dünya şuanda versiyon 1 olarak bakıyor ,yani web 1.0 kavramı . Zaman geçtikçe ihtiyaçların ve görsel multimedia teknolojilerin gelişmesi üzerine. web 1.0 da gelişmeye başladı. Dinamic site kavramları database yapılı veri saklama , arama, paylaşma. üyelik sistemleri , ve eticaret bu teknolojilerin gelişmesi aslında benim görüşüme göre web 1.5 diye biliriz . Static yapıdan dinamic yapıya geçmek yanı dinamic programlama dillerinin ortaya çıkması . Bu dilleri başlıca Active Server page (ASP), Persenol Home Page (PHP) ve diğer diller CGI, XML. DHTML, .NET framework teknolojileri. Hala gelişmeye devam ediyor (c#, Ruby, vs...)

Peki web 2.0 da ne oldu . Web 2.0 en büyük yenilik post request mandığını sayfa kaybolmadan veri update metodunu geliştiren Ajax oldu.

Peki nedir Ajax (atlas da deniyor) ajax html ve asp vyea php dillerini veri dunceleme degiiskligi veya bir bilgiyi aramak icin action olarak basılan bir butondan sonra sonucun mevcut sayfanın kaybolup yenibir sayfanın gelmesi ile edilmesi yerine sayfa kaybolmadan istenilen alana eklenmesi diyebiliriz. Şuanda kavramlar biraz karışık gelebilir.

Ajax aslında zeki bir programcının kullandığı bir metod ama efsane oldu ve web 2.0 doğurdu.

Bu metod XML componentini kullanarak veriyi aynı sayfa uzeirnde dinamic oalrak getirtirmeye yarıyor.

AJAX = HTML + Javascript + XML + (ASP or PHP or CGI or dinamic bir dil )


Mantığı ile çalışıyor. en başarılı örnek google suggest, yahooo, facebook 'dur. Tüm web 2.0 siteleri http://www.go2web20.net/ inceleye bilirisniz ve burada sayfaların gitmeden icinde gezindiginizi farkedeceksiniz.


Web 2.0 sadece bu ajax metodundna ibaret deigl web templatelerdeki canlı ve golgeli tasarımlar.

Joomla, gibi open source geliştiricileri yeni bir template dizayn sitili ile web 2.0 entegre etmişlerdir.

Bunu akabinde CSS teknolojinin gelişmesi takip etmiştir.

ve daha fazlası web 2.0 da enbuyuk yenilikler tek bir siteden baska bilgilere erişim sharing.


Aynı anda bir konu araştırması yapar iken video izlemek muzik dinlemek gibi bir çok işi bir isteden yaprak diger sitelerden haber almak ..

Örnek olarak google veya herhangi bir arama moturunda bir konuyu arama yaparsanız sadece o arama motorunun gucune gore elde ederisniz. Ama soye bir site olsa bir arama motoru birden fazla arama motorunda aramayı yapıp en iyi sonucları site bir sitede verse (aslında buda bir arama motoru ) nasıl olurdu ?

Evet bu fikri ilk once bilgisayar korsanları olarak adlandırılan hacker , lamer ve crackerlar geliştirdi.

program kırmak serial key bulmak icin farklı arama motorlarından aramalar yaptırtarak direk sonuca ulaştılar bu da zaman kaybını onledi.

Altavistabox.sk diyebiliriz.





Yazı kaynağı :
Burhan KARADERE
Computer Engineer

Hiç yorum yok: